Marko Selaković

Blog o društvenim pojavama, odnosima s javnošću, ali i ličnim i profesionalnim dilemama i razmišljanjima autora.

Špajz

selak | 10 Mart, 2009 08:42

Vec nekoliko meseci intenzivno radimo na standardizovanju modela uravljanja školama i jasnom definisanju procedura i pravila u njima.

 

Tokom prošlonedeljnog seminara na temu upravljanja procesima, koji je g. Rottluff, nemacki ekspert sa izuzetnim profesionalnim referencama (BMW, Deutsche Bank, Deutsche Telekom, Continental, Siemens...) realizovao sa našom malom grupom, jedan od direktora (koji, uzgred budi rečeno, nije imao neko veliko iskustvo sa Quality Managementom), reče kratko i jasno:

 

"Ovo ti je kao špajz. I Srbin i Nemac imaju špajz i drže iste stvari u njemu. Razlika je samo u tome što je u srpskom špajzu uvek gužva, pa se uhvati paučina, pa pregorela sijalica, na policama ajvar, pa ne znaš da li je ovogodišnji ili prošlogodišnji, pa preko ajvara slatko, pa ne možeš da nađeš gde su ti krastavčići...E, kod Nemca ti je sve složeno: na prvoj polici ajvar, pa piše kad je stavljen, na drugoj krastavčići, na trećoj slatko...Kad uzmeš teglu napišeš: "Uzeo taj i taj dana tog i tog". Dakle, imamo iste stvari i vučemo iste korake, ali kod njih je mogućnost da se pređu svedena na minimum".

 

U ovom kratkom citatu sadržana je velika mudrost. Koliko nas zaista ostavlja definisane procedure i korake iza sebe? Ili ih definišemo onako, "iz stomaka", pa našim odlaskom iz neke firme te procedure ne ostaju institucionalizovane?

 

Kvalitet, menadžerski gledano, ne odnosi se samo na proizvod i kvalitetno upravljanje. Kvalitet podrazumeva i prenos iskustava, i pozitivnih i negativnih, na one koji ostaju iza nas. To se jedino može postići tako što će se procedure staviti na papir i konstantno unapređivati. Lično, to ću u StratCom-u učiniti. Raduje me d i drugi prepoznaju značaj ovog malog napora.  

 
Powered by blog.rs