Marko Selaković

Blog o društvenim pojavama, odnosima s javnošću, ali i ličnim i profesionalnim dilemama i razmišljanjima autora.

Ima li budućnosti?

selak | 24 Novembar, 2009 19:45

U kontinuitetu slušamo kako nam nema spasa i kako smo nepopravljivo na putu propasti. Za jedan deo stvari sklon sam da se delimično saglasim i otvoreno, i ovde i na drugim mestima, govorim da ih treba poboljšavati.

 

Ipak, pojedini događaji pružaju mi određeno uverenje da nam budućnost ipak nije potpuno rđava. Primer za tako nešto je jučerašnje studentsko takmičenje iz odnosa s javnošću, koje je, u organizaciji Društva Srbije za odnose s javnošću i Attache Conferences održano u okviru PR Week-a.

 

Od petnaest prispelih radova izabrali smo šest finalista. Kasnije se ispostavilo, sa četiri raztličita fakulteta - Beograd i Novi Sad. Šta smo videli, pored solidnih prezentacija?

 

Mlade, pomalo drčne i veoma ambiciozne ljude, koji znaju šta žele i znaju o čemu pričaju. To su studenti od 22, 23, 24 godine. Ne bih se postideo da neke od njih pošaljem kod klijenata na prezentaciju ili sastanak. Sve pohvale za radove, kao i za držanje i stav na prezentacijama!

 

Verujem da u Srbiji ima još puno ovakvih mladih, ambicioznih, pozitivno drskih i kompetentnih osoba u svim sferama. Dajmo im šansu da zaista pokažu šta znaju i da se dalje izgrađuju. Tu je budućnost Srbije.

 

O tome šta je sve potrebno da bismo uspevali da sistemski stvaramo ovakve mlade ljude - sledeći put :) Ako ne bude neke vruće teme usred zime, naravno.

Komentari

Re: Ima li budućnosti?

- | 24/11/2009, 20:10

Slazem se sa tobom da ima nade i da ima odlicnih mladih ljudi koji znaju sta zele i, za sada, dobro idu ka svojim ciljevima.

Nezavisno od toga, pomalo sam razocarana i takmicenje i studentima uopste na ovogodisnjem pr weeku. Nisu dobro izucili teme, nisu usli i srz problema, koristili su prilicno komercijalne alatke i bazirali su se vise na marketingu nego na odnosima sa javnoscu.

Dodala bih i da su me poprilicno razocarali *(cast izuzecima naravno!), uopste sa pojavama, stavovima i energijom kojom zrace. Da pojasnim: oblazenje, ponasanje, vokabular, drskost..

Znam, oni jesu mladi, ali upravo je sada vreme i pr week je pravo mesto da se uozbilje i krenu tim putevima kojima zele, jer ima mogucnosti.Cini mi se kao da samo pricaju da bi voleli i da rade, i da volontiraju i sve sve, a zapravo jos uvek nisu spremni za "zasucu rukave".

Sve pohvale učesnicima

Slavko Ilić | 24/11/2009, 20:12

Ja bih, kao neko iz publike, da se potpišem ispod ovog teksta. Finale takmičenja, prezentacija i odbrana radova je bila zaista inspirativna, u nekim aspektivna i vrlo inovativna.

Članovi žirija su pitanjima i komentarima dodatno doprineli tome.

Vrlo lep deo PR week-a, i samo posmatranje je bilo vrlo pozitivno iskustvo.

-

Marko Selaković | 24/11/2009, 20:14

Upravo je mene ovako nesto kopkalo nakon proslogodisnjeg takmicenja. Medjutim, dali smo u StratCom-u priliku pojedinim finalistima i moram da priznam da su je dobro iskoristili :)

E sad - sa aspekta struke: očigledno da studentima kroz predavanja i vežbe nije jasno po(d)vučena linija između marketinga i odnosa s javnošću. No, kako kažu, "practice makes perfect" - sve će se to vrlo brzo nivelisati kada dođu u situaciju da stažiraju ili rade. Energija mi je svakako ohrabrujuća.

Sad ne mozes da mi oduzmes mikrofon :)

Mima Popovic | 24/11/2009, 21:08

Posto mi nisi dao da komentarisem posle prezentacije, evo mene ovde. :)
Ono sto sam htela da prokomentarisem posle prve prezentacije jeste naziv akcije ''Najsimpaticnija fotka kupCA i KasirKE''. Komentar je cisto lingvisticke prirode. Naime, zasmetala mi je formulacija naziva sa potpuno rodno neosetljivim jezikom tj. osoba koja daje novac ne mora uvek da bude u muskom rodu niti osoba koja prima novac mora uvek da bude u zenskom rodu. ;)
Dalje, skoro svi prezenteri su iskljucivali jedan deo publike tako sto bi nam okrenuli ledja. Jedva smo nesto uspeli da vidimo.
Sledeci utisak je u vezi sa momkom koji bi oglasio svoju firmu u mediju jer bi na taj nacin sprecio novinare da negativno pisu o njegovoj firmi (zbog straha da ce izgubiti oglasivaca). Jedna clanica zirija ga je uputila na Kodeks profesionalne etike DSOJ. I hvala joj na tome. To smeta pravim PRofesionalcima. Mislim da nema potrebe da naglasavam koliko to smeta meni kao studentkinji novinarstva. Slazem se da je to negde nekada praksa, da se ne pise lose o oglasivacu, i tvrdim da su za to odgovorni novinari koji ne bi trebalo da se bave marketingom. Medjutim, tvrdim i da sredstva za ostvarenje cilja jesu stvar izbora. Na kraju krajeva, Makijaveli je rekao da sredstvo treba biti saobrazno cilju, a ne da cilj ne bira sredstva, sto je misao jezuita. Iskreno verujem da sta god radili, moramo zadrzati bar minimalnu dozu humanosti i doprineti da ovaj svet bude bolji.

Htela sam da napisem: ''ovo bi bilo sve od mene'', ali sam setila Markove opaske od juce: ''Ja se iskreno nadam da ovo nije sve od vas''. :)

@Mima

Marko Selaković | 24/11/2009, 21:54

Potpuno sam saglasan. Uzgred, gotovo sam siguran da ovo nije sve od tebe :)

Ne bih se bas slozio

Iskreni | 24/11/2009, 22:09

Zaista se nadam da se nisu svi studenti koji imaju zelju da kad porastu budu PR menadzeri prijavili na takmicenje zbog nekih neodloznih obaveza ili neceg drugog, jer oni koji su bili medju najboljih sest timova svakako nisu bili na nivo finala. Mislim da su obecane nagrade(pa je jos i bilo nagrada iznenadjenja) i pored motiva za dokazivanjem starijim kolegama, bile i vise nego dovoljne da bi se prijavili, ali ocigledno nije bilo tako. Ukratko, samo finale takmicenja je bilo bas onakvo kako neki mozda ne zele da priznaju, katastrofalno. Najbolji jesu pobedili, ali osecam kao da nisu imali bas neku konkurenciju kada je tokom izlaganja prva tri tima odzvanjao (pod)smeh salom povodom izlaganja pojedinih clanova tih timova. Ne mogu da zamislim na sta je licilo preostalih devet radova ako je ovo bilo najboljih sest. Isskreno se nadam da ce sledece godine biti bolje...

@Iskreni

Marko Selaković | 24/11/2009, 22:33

Kritika je uvek dobra i treba da vodi napred. Medjutim, moramo, kada je studentsko takmicenje u pitanju, imati na umu pojedine vazne detalje:

a) Studenti na fakultetima rade odnose s javnoscu iz unekoliko drugacijeg ugla u odnosu na ono sto je praksa.

b) Ne mislim da je finale bilo katastrofalno. To sto su pojedina resenja bila tipizirana nije neocekivano, niti je nuzno lose.

c) I iz nespretne prezentacije ili odgovora na pitanja moze se ponesto nauciti. Makar se moze sagledati kako neke stvari ne bi trebalo raditi. Sustina takmicenja je edukativna i zato smo na neke tipske greske u radovima i prezentacijama davali vrlo iscrpne komentare i skretali paznju svim ucesnicima. A (pod)smeh je individualna stvar i nikome se ne moze niti uskratiti, niti zabraniti.

Sve u svemu: imam utisak da studentsko takmicenje sluzi svojoj svrsi. Siguran sam da ce naredne godine biti jos bolje, a da ce pojedini finalisti u praksi potvrditi ono sto su na prezentacijama pokazali - veliku energiju i potencijal.

motivacija je bitna

Iskreni | 24/11/2009, 23:01

U pravu ste kada kazete da studenti drugacije gledaju na stvari od onih koji rade, tako da ce im mozda ta omogucena praksa prosiriti neke vidike, jer sam stekao utisak da su jako naivini kada je rec realnom stanju u biznisu.

Naravno, sve kompanije koje nude praksu moraju da razmisljaju i o tim studentima, a cini mi se da se na studente gleda kao na to kako dobro odraditi posao a da ne platimo za to. Moraju da shvate da je placena praksa nesto sto je u danasnjem svetu normalno, Mada daleko smo mi od svega toga.

Iskreno se nadam da ce svi oni izvuci pouke iz ovogodisnjeg finala, i da ce oni koji ce se prijaviti sledece godine(a potrebno je animirati sto veci broj studenata da to uradi kako bi se i sam kvalitet podigao na visi nivo) nauciti sta i kako treba, odnosno ne treba raditi.

nadam se da ce takmicenje biti svake godine biti sve bolje i bolje.

potrebno je raditi na razvoju vestina prezentacije

Milos Djajic | 26/11/2009, 06:31

Ono sto je bio moj generalni utisak je da je vecini takmicara falilo vestina prezentacije. Mnogi od njih su pricali sa svojim timskim kolegama tokom nastupa SVOG tima sto je sa profesionalne strane ne dopustivo. Ono sto je znacajno i sto sam ja poneo kao utisak je da, kao sto Mima rece, u PR u nije sve dozvoljeno i postoje ograde tj. crvene linije koje ne bi trebalo da prelazimo. potrudicu se da bar za studentsku sekciju organizujemo predavanje vestine prezentacije jer ocigledno na Fakultetima studenti/kinje ne dobijaju sve sto im je u praksi potrebno.
Moram pohvaliti odlicne ppt prezentacije. Vidi se da su tu majstori/ce i to je dobro.

@Milos

Marko Selaković | 26/11/2009, 20:22

Potpuno saglasan.

nice

DM Web Solution Pay Per Click Management | 14/12/2017, 12:54

The article share here is very nice and informative. I like to read this type of wonderful articles. So share more informative articles on the site if possible so that we can learn more and can read those articles. waiting for the updations.

good

internet providers in my area | 22/01/2018, 10:44

We can see many online sites which help us to upload the blogs related to various topics on this site. They post the blogs according to the topics on the site so that it will be easy for the readers to know more about the site and its functions.

Wonderful Approach

Factocert | 20/12/2019, 06:20

great tips as always . a quick browser of my past blogs and i can see numerous examples where i should have implemented the steps you describe . i'm getting better, but still have room for improvement.

splite screen

splite screen | 30/12/2019, 11:05

Hello, nice post I am happy to here and telling you how to split screen on windows 10 all information of windows screen split working for multitasking for doing work fast.

proiso

proiso | 28/01/2020, 12:44

I have express a few of the articles on your website now, and I really like your style of blogging. I added it to my favorite’s blog site list and will be checking back soon…

Range Cooker Micro Oven Repair dubai

Range Cooker Micro Oven Repair Dubai | 12/03/2020, 12:58

We offer best benefits to any brand of your range cooker micro oven repair. We dispense range cookers at low costs. To acquire electrical hot plate repair in Dubai, get in touch with us.

very nice blog

Home Appliances repair Dubai | 12/03/2020, 13:00

very nice information thank you for sharing it with us.

thanks for sharing this

TV Repair Dubai | 12/03/2020, 13:03

very informative post for me it helps me alot

wonderful post

best painting services in dubai | 20/03/2020, 14:20

very informative post for me thank you for sharing.

thank you

Dubai moving company | 05/05/2020, 13:27

thank you for sharing this wonderful post.

applause

Relocation services in Dubai | 10/06/2020, 15:25

wonderful blog very amazing stuff to read.

Refrigerator repair Dubai international city

Refrigerator repair Dubai international city | 20/07/2020, 19:41

So impressive post thank you so much for share your thought that means your content.

there is always a future

best movers in dubai | 04/09/2020, 13:50

there is always a future, but in my opinion you should write on interesting and cool topics. it will help you to achieve more visitors.

great thoughts

Best interior company dubai | 27/10/2020, 11:33

great thoughts really impressive but in my option bad times or bad memories had too bad times i mean at the last everyone thing will be normal again.

LG TV repair Dubai

LG TV repair Dubai | 06/11/2020, 07:13

MIRZA IJAZ ELECTRICAL DEVICES REPAIRING COMPANY DUBAI offer the LG TV repair in Dubai service at very low budget.

Handyman Dubai

Handyman Dubai | 19/12/2020, 20:30

As a homeowner or a tenant, you know better than anyone that your apartment or villa will inevitably face some problems, like broken door handles, loose hinges, and so forth. Or, you may find that you need that extra hand to help you put up some paintings, hang up a chandelier, and other sometimes tedious jobs around your home. And that’s when you start looking for a handyman service in Dubai. So now, with Mr Usta, when you do need help with home improvements and/or home repairs, you don’t need to spend hours or days even trying to find the right handyman in Dubai for the job. Just select the number of hours you want and book your handyman instantly. We'll do the rest and assign one of our top-rated Ustas to your job.

great to know about this

LG Washing Machine Repair | 08/02/2021, 08:50

thank you for sharing this wonderful information with us i really like your post a lot, keep up!

wall painting services dubai

jannat malik125 | 20/02/2021, 12:32

Choosing Fastpaintersdubai for wall painting services Dubai or Interior wall painter Services and get exceptional quality work at a reasonable price. We have the trained employees who are loyal in this field.

Villa painting services

Villa painting services | 20/02/2021, 12:34

Are you looking forVilla painting services in Dubai? Fastpaintersdubai has fully trained and reputation teams who offers the satisfaction service at very affordable prices.

Toshiba LED TV repair Dubai

Toshiba LED TV repair Dubai | 19/03/2021, 08:14

Mirza Ijaz Electrical Devices repairing is the high profile company of Toshiba tv repair Dubai, Toshiba LED TV repair Dubai. Our technicians are able to affordable and reputable service that will willingly make house calls. We are also able to provide the door step service on the same day.

Siemens Washing Machine Repair Dubai

Siemens Washing Machine Repair Dubai | 23/03/2021, 11:44

We can repair your non-working Siemens washing machine easily in Dubai our company has years of experience in this field of repairing. To know more about our service, just contact us through our website.

50 to 100 People yacht dubai

50 to 100 People yacht dubai | 04/05/2021, 11:54

get 50 to 100 People yacht dubai service at budget friendly cost to avail our service only you have to do is to contact us.

Washing machine repair in spring

Appliance | 10/05/2021, 10:54

Do you have any problem in your washing machine, Don’t worry we are here to fix your problem. We have a years of experienced technicians who are very expert in this field. So, if you want to avail our service then just contact us through our website.

TV Repair

sarakhan121 | 13/08/2021, 11:01

TVrepair.ae can be repaired and maintained effectively for TV repair Dubai service and you do not have to buy a new one. We are the TV repair company that offers a cost-effective way. We have experts who can find out why your appliance has failed to perform a function. So don't worry about it. Just connect with us.

Landscape Maintenance In Dubai

hero | 27/08/2021, 08:55

We offer you the best services of landscape Maintenance in Dubai from Green Astro Pools & Landscape L.L.C. Our workmen are very hardworking and very experienced in their work which will keep your landscape healthy, safe, Clean, and also they make them beautiful and attractive where people will fascinate with your landscape at that way our workers do their work. So, if you want to avail our services then you can also contact Green Astro Pools & Landscape L.L.C through our website.

Interior Exterior Painting Services Dubai

Interior Exterior Painting Services Dubai | 12/10/2021, 09:49

Eagle Technical services are the best painting services provider company in Dubai. Our company is the best company for Dubai professional painter services, Professional painter, Building painting services, Dubai painting services, professional painting company, Interior Exterior painting services, painting services, and Exterior painting work.

great post

Dubai tourist visa | 10/11/2021, 07:48

i have read your post to the end and it quite informative and i hope you will post more in future.

awesome information

laptop repair dubai | 11/12/2021, 07:16

thank you for sharing this wonderful information with us i hope you will share more stuff in future.

Dating Service

Escort in Goa | 10/01/2022, 13:23

I feel earnestly about this and truly like becoming more acquainted with extra on such a field. Do you mind restoring your blog area with extra plan? It should be truly huge for us in general.

Pest control

Pest control | 04/02/2022, 06:53

if you are looking for Pest control services then you are at the right place. to know more about our services then contact us through our website.

school painting services Dubai

school painting services Dubai | 08/02/2022, 13:13

thank you for sharing this wonderful information with us i really like it alot.

best under grill mat for composite deck

best under grill mat for composite deck | 01/03/2022, 06:00

You can cook dinner just about anything on a grill mat. And I mean whatever! You could make steaks, pancakes, and even scrambled eggs! The surface is essentially its personal pan or griddle, which makes them extremely good for camping. Put some in along with your tenting resources to revolutionize your cooking experience to your next day trip!

Floor sticker printing Dubai

Tota | 30/03/2022, 09:12

get the best services of Floor sticker printing Dubai from Al Waqas Printing. to know more about our services contact us through our website.

www upsers com

upsersportal1 | 11/05/2022, 15:05

United Parcel Service, Inc. (UPS) offers packages and documents at some level inside the United States and in special global places and territories. The Company also offers international supply chain offerings and plenty less-than-truckload transportation, by and large within the US UPS's business consists of incorporated air and floor choose-up and delivery network

Engineered Timber Flooring

Engineered Timber Flooring | 08/06/2022, 06:59

These floors might actually be introduced DIY style in the event that need accompany insignificant downsides, and just require a suitable underlay for the assignment.

Re: Ima li budućnosti?

shivani | 28/06/2022, 08:32

got an abundance of enchanting stuff on your blog. I store up I am by all record by all record not using all philosophies the just one having all the fulfillment here! Continue to do astounding.
Bangalore Escorts
Bangalore Escorts Service
Escorts in Bangalore
Escorts Service Bangalore
Bangalore Escorts Agency

Re: Ima li budućnosti?

shivani | 28/06/2022, 08:33

Basically attempt to pick one substance that can as falter. This clearness with your post is surprising and that I might review that you're an expert on this issue.
Bangalore Escorts
Bangalore Escorts Service
Escorts in Bangalore
Escorts Service Bangalore
Bangalore Escorts Agency

Re: Ima li budućnosti?

shivani | 28/06/2022, 08:33

Unparalleled evaluation close by your concurs award me to hold your present oblige keep changed by using advancing toward blog district. Much respected particular close by you should go on the pleasurable complete it
Bangalore Escorts
Bangalore Escorts Service
Escorts in Bangalore
Escorts Service Bangalore
Bangalore Escorts Agency

Re: Ima li budućnosti?

shivani | 28/06/2022, 08:34

Unparalleled post, remain mindful of this critical work. It's ideal to appreciate that this subject is as a last resort in like manner covered on this site so stays aware of setting to the side the work to evaluate this! Thankful again and again!
Bangalore Escorts
Bangalore Escorts Service
Escorts in Bangalore
Escorts Service Bangalore
Bangalore Escorts Agency

https://www.epcworld.in/p/post/apl-apollo-tubes-signs-mou-with-zamil-steel-buildings-india

pradeeplal | 21/07/2022, 15:29

APL Apollo Tubes Limited (APL Apollo) is one of India's driving makers of marked steel items. APL Apollo's multi-item contributions incorporate more than 1100 apl apollo products of MS Black lines Galvanized Tubes Pre-Galvanized Tubes Structural ERW Steel cylinders and Hollow Sections.

31st Floor H-16 Prime Tower Dubai UAE

Emily Elizabeth | 31/01/2023, 13:44

MAC Technical Services LLC is a property and building maintenance company that services both commercial and residential properties throughout the UAE. Our facility professionals and skilled technicians perform all of our services. We offer a complete range of services including technical and maintenance & all your required maintenance works.

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Powered by blog.rs