Marko Selaković

Blog o društvenim pojavama, odnosima s javnošću, ali i ličnim i profesionalnim dilemama i razmišljanjima autora.

Saga o "Fijatu"

selak | 10 Novembar, 2009 19:39

Taman sam se onomad obradovao videvši, kao Kragujevčanin, ozbiljne i ambiciozne namere našeg lokalnog rukovodstva, resornog ministarstva i italijanskog automobilskog giganta da našu "Zastavu" - fabriku nacionale učine atraktivnijom, modernijom i uspešnijom. Potpisasmo ugovore i bi "Bentornati" i "Benvenuti". Počeše stimulacije, subvencije, akcije...Jugo ode u zaborav, "Punto" je naš novi nacionalni auto. I nema više "Zastave" - sada smo "Fiat".

 

I sve bi sjajno. 800 miliona evra najavljenih ulaganja. I novi model. I biznis plan. I bi sve to - prosle godine.

 

Danas po ko zna koji put shvatih da sam obmanut. Evo i zašto:

Izvor: B92, Beta 10. novembar 2009:

 Uprkos očekivanjima, “Fijat“ danas nije potpisao aneks ugovora sa državom Srbijom o formiranju kompanije “Fijat automobili Srbija”, niti je uplatio osnivački kapital od 100 miliona evra. Zamenik gradonačelnika Kragujevca Nebojša Zdravković tvrdi da se uplata odlaže za nekoliko nedelja zbog tehničkih problema, dok sindikati u "Zastavi" kažu da su iznenađeni.
Kragujevčani se pak nadaju odluci vlade o nastavku programa za kupovinu punta po sistemu staro za novo.

Odlaganje uplate osnivačkog kapitala i potpisivanje aneksa ugovora sa “Fijatom“ o formiranju nove auto kompanije ništa ne remeti, jer će i taj posao biti završen u narednih nekoliko nedelja, tvrdi zamenik gradonačelnika Kragujevca Nebojša Zdravković.

On ističe da je sve spremno da “Fijat“ preuzme imovinu “Zastave“ čim bude uplatio 100 miliona evra.

Sindikalni lideri imaju oskudne informacije o razlozima za prolongiranje potpisivanja aneksa ugovoa i naglašavaju da su veoma iznenađeni.

Predsednik sindikata fabrike “Zastava automobili“ Zoran Mihajlović smatra da će ugovor na kraju biti potpisan, ali nema informaciju kada bi to moglo biti.

Mihajlović ima nezvanična saznanja da “Fijat“ nije završio biznis plan niti doneo odluku kojim tempom će ulagati 800 miliona evra u kragujevačku fabriku.

Građani se pak raduju najavama da će sa traka sići još pet hiljada punta koje će moći da pazare po sistemu staro za novo.

Sve ove loše vesti već ubrzo bi mogle biti privremeno zaboravljene, jer će već sutra iz “Zastave“ svečano biti isporučen prvi kontigent punta za Republiku Srpsku.


Aneks ugovora o formiranju kompanije "Fijat automobili Srbija" trebalo bi da se potpiše do sredine decembra, kaže gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović.

On je rekao da će aneks ugovora o formiranju zajedničkog preduzeća "Fijata" i Vlade Srbije sigurno biti potpisan, ali da još postoje neki sporni detalji. "Sve je spremno, ali su sporni neki detalji u biznis planu", rekao Stevanović i dodao da ne želi da precizira datum potpisivanja aneksa ugovora, "da ponovo ne pogreši".

Stevanović je rekao da će o terminu potpisivanja aneksa razgovarati sa ministrom ekonomije i regionalnog razvoja Mlađanom Dinkićem.

Prema ranijim najavama čelnika Kragujevca, Aneks ugovora sa italjanskim proizvođacem vozila trebalo je da bude potpisan između 10. i 15. novembra.

Očekuje se da italijanska kompanija, posle potpisivanja aneksa ugovora, uplati 100 miliona evra osnivačkog kapitala, umesto 200 miliona evra, koliko je bilo predviđeno ugovorom sa Vladom Srbije, nakon čega bi kao većinski vlasnik sa 67 odsto kapitala preuzela fabriku automobila u Kragujevcu.

 

Da rezimiram: 

 

- Aneks Ugovora još nije potpisan

- Italijani još nisu uplatili ni cvonjka

- Biznis plan nije urađen

- I kada (i ako) bude uplate, prva tranša će iznositi 100, umesto 200 miliona evra

 

Idemo dalje:

 

List "24 sata" 15. januara ove godine objavio je da će u Kragujevcu tokom 2009. godine biti proizvedeno između 30 i 50000 automobila "Punto". Pitanje: koliko je automobila marke "Punto" proizvedeno do sada? p.s. Komercijalni direktor fabrike izjavio je da je do kraja jula proizvedeno oko 6.500 automobila. 

 

Drugo bitno pitanje: koliko automobila "Fiat punto" ide u Republiku Srpsku? Evo i odgovora: 300 automobila. Manje nego što ste mislili?

 

Treći aspekt: kada je trebalo da bude gotov biznis plan? TV B92 izvestila je 02. jula 2008. godine da "Posle potpisivanja predugovora, italijanski partner ima obavezu da pripremi biznis plan do početka septembra, a zatim sledi konačan ugovor o partnerstvu koji će verifikovati vlada Srbije". Pitanje: šta bi sa ovim?

 

Još samo jedan detalj za kraj: 24. septembra 2009. godine resorni ministar izjavio je, a preneo Javni servis Serbije, kao i Javni servis Vojvodine, da će "za pet do šest nedelja u kragujevačkoj Zastavi početi proizvodnja novog modela Fijatovog automobila, a vrednost te investicije je 800 miliona evra". Laž ili slučajna greška?

 

Nadam se, bez obzira na sve, pozitivnom ishodu. I ako ne bude, nema veze. Nekako sam navikao da obećanje u našim uslovima (čast izuzecima) ništa ne vredi. Mnogo više mi smeta potcenjivački odnos prema narodu - da li donosioci odluka (opet, čast izuzecima) zaista misle da je narod sišao s uma i da neće primetiti ovakvu manipulaciju? Ili će novi model pred izbore i prva tranša besplatnih akcija biti dovoljni da se sve zaboravi i na izborima ponovo pokloni poverenje istima koji vrše ovakve marifetluke?

 

p.s. Neću se vakcinisati protiv svinjskog gripa, iako mi mediji kažu da to moram da učinim. O tome ću narednih dana detaljnije.

 

 

 

 

 

 
Powered by blog.rs