Marko Selaković

Blog o društvenim pojavama, odnosima s javnošću, ali i ličnim i profesionalnim dilemama i razmišljanjima autora.

Svinjski grip ili aH1N1 u komunikacijskoj sferi

selak | 11 Novembar, 2009 15:56

Već danima se bijem po prstima da ne otvorim ovu temu, kako ne bih uznemirio javnost svojim blogovanjima o najvećoj ovosezonskoj pošasti savremene civilizacije, poznatoj pod nazivom virus aH1N1.

 

Kao što znate, ovaj virus izaziva nepogodu koja se u narodu zapatila pod nazivom svinjski grip. Gadno. Nezgodno. Nema dileme.

 

Danas, kada nam je ministar ovdašnji obznanio da je proglašena epidemija, moram da primetim nekoliko bitnih detalja, isključivo u svojoj sferi poslovnog delovanja - komunikacijama. Evo kratkog stručno-metodološkog pregleda strukturiranja ovakve kampanje - iako sam tvrdio da neću na ovaj način analizirati primere iz domaće prakse odnosa s javnošću, ne mogu da izdržim a da ovu dobru praksu ne prokomentarišem. Navešću samo neke elemente - kompletno raščlanjivanje bi previše prostora zauzelo:

 

1. Karakteristika ovakvih kampanja je plašenje svekolikih javnosti novim smrtonosnim čudom. Cilj ovakvog pristupa je jasan - prodati nešto što može da eliminiše ili neutrališe to novo smrtonosno čudo. Ekonomija je surova i jasna - treba najpre zaplašiti, kako bi se moglo delovati. 

 

Dakle, cilj kampanje: izgraditi svest o svinjskom gripu kao ključnom elementu izazivanja egzistencijalne ugroženosti stanovništva Srbije. Ciljne javnosti: stanovništvo Srbije, mediji (istovremeno u funkciji transmitera ključnih poruka).

 

2. Kako bismo do ovoga došli, moramo da razvijemo strategiju - uz proaktivan pristup i pozicioniranje virusa aH1N1 kao ključne teme u svim nacionalnim medijima, jasno komuniciramo ključne poruke, a to su:

- svinjski grip je smrtonosan i može pogoditi svakoga

- svinjski grip se ne leči

- vakcinacija je jedini spas

- treba se vakcinisati evropskom vakcinom

 

Kontinuiranim komuniciranjem i ponavljanjem ovih poruka, uz primenu odgovarajućih taktika, dolazi se do efikasne izgradnje željene percepcije - moram da se vakcinišem, jedina dobra vakcina je Novartis vakcina. 

 

U domenu taktika:

 

Smrtonosnost svinjskog gripa komunicira se kroz kontinuirano ponavljanje u medijima, uz primenu starog UNICEF trika sa ciframa. "Procena je da će u prvom talasu oboleti između 300 i 400 hiljada ljudi". U sledećoj rečenici navedeno je da je "očekivani mortalitet 0,01%", što prostom matematičkom operacijom daje cifru od 30-40 mrtvih (manje od "običnog" gripa), ali niko ne računa taj broj - oboleće stotine hiljada ljudi!!!

 

Nelečivost gripa komunicira se na nivou ekspertskih mišljenja: "Ne postoji terapija za ovaj oblik gripa". Elem: ne postoji terapija ni za jedan oblik gripa - mogu se samo ublažiti simptomi, sprečiti širenje infekcije i eventualne komplikacije. Dakle, isto kao bilo koji drugi grip.

 

Vakcinacija je jedini spas - komunicira se kroz modele dobre prakse: vakcinu je u Evropi primilo više od 40 miliona ljudi!!! Naravno, građanin kaže: super, sjajno, pametni ljudi, vidi nas...Koliko to iznosi procentualno? Evropa ima 730 miliona stanovnika. Velikodušno zaokružimo na 6 (šest) procenata. Takođe, tvrdi se da je vakcina jedino pouzdano sredstvo zaštite. Sklon sam da verujem u ovu tezu, ali bih voleo da znam šta je vakcina i kako radi.

 

Treba se vakcinisati evropskom vakcinom - komunicira se kroz afirmaciju kompetitivnih prednosti proizvoda. Naravno da je dobro da se već testirana vakcina primenjuje, ali sam proizvođač kaže da vakcina nije testirana kod dece mlađe od 4 godine!!! Kod nas se insistira na vakcinaciji dece mlađe od 2 godine. Zločin, eksperiment, slučajna greška ili nešto četvrto? Prosudite sami.

 

Na kraju - proglašenje epidemije komunicira se sa pozicije ministra kao nepobitnog autoriteta i ključnog donosioca odluka: naš zakon kaže da se epidemija proglašava "kada se proceni da ima elemenata epidemije". Koliko slučajeva imamo registrovanih i sa kakvom disperzijom? Koja evropska zemlja je do sada proglasila epidemiju? Koje su mere? Pa...videćemo, zavisi od situacije.

 

Kad vidimo mere, videćemo i skrivenu agendu. O tome neću sada. Jasno vam je - benzin, "Fiat", štrajkovi, besparica, zakoni. Ipak, to je već politika, ne struka.

 

Da zaključim: dobro strukturiran i sistemski spinovan komunikacijski "tigar od papira". Čestitamo. Čist spin - školski primer (pitaću nadležne mogu li da koristim na predavanjima).

Ipak, priča se kod nekih nije primila. Evo jednog, upravo piše na blogu. I ne, neće se vakcinisati.

 

 

 

 

 

Komentari

Re: Svinjski grip ili aH1N1 u komunikacijskoj sferi

casper | 11/11/2009, 16:28

Nece ni ova, koja se u potpunosti slaze sa ovim sto si napisao!

Re: Svinjski grip ili aH1N1 u komunikacijskoj sferi

taratavna | 11/11/2009, 16:42

a potpisivanje???

Re: Svinjski grip ili aH1N1 u komunikacijskoj sferi

sanjarenja56 | 11/11/2009, 16:42

Lepo si ovo razložio i skockao, ali nažalost, mediji se rado na pogrešan način igraju ovom temom.

Re: Svinjski grip ili aH1N1 u komunikacijskoj sferi

dmc | 11/11/2009, 16:50

Mislim da je ovaj marketing projekat proizveden negde u inostranstvu, a da su svoje podruznice (tj drzave) lepo odradile preko svojih papagaja posao - i ne necu se vakcinisati, a ima nas jos ;) Pozdrav

Potpisivanje

Marko Selaković | 11/11/2009, 17:07

Uh, potpisivanje je tek posebna tema, rekoh da sam samo pojedine aspekte obradio. Ima vremena :)

Re: Svinjski grip ili aH1N1 u komunikacijskoj sferi

zubovic | 11/11/2009, 18:05

Nisam upisao besplatne akcije, neću "upisati" ni da odbijam vakcinu. Ko mi dođe na vrata biće dva puta ljubazno zamoljen da ode, treći put bijem i ne biram gde, čime i koga.

U domu zdravlja sam saznao da onaj koji je vakciniše potpisuje da to radi na svoju odgovornost, pa vi prosudite da li je pametno da budemo odgovorni za ono što nam nameću. Kao što rekoh, dva puta upozoravam treći put....

Re: Svinjski grip ili aH1N1 u komunikacijskoj sferi

NikkiL | 11/11/2009, 19:15

Ta kampanja koja se po Srbiji vodi je definitivno zasluzila dobru analizu. Ja gledajuci iz Kanade na celu tu totalnu histeriju po Srbiji, slusajuci roditelje, rodjake, prijatelje koji panice do besvesti mozgova ispranih od medijskog pritiska , se pitam jer to isti svinjski grip il su te srpske svinje nesto extra kontaminirane u odnosu na ove belosvetske :))) Mislim, ovde se svuda plasira da je grip nacelno blag ali da za odredjene rizicne grupe moze da bude opasan, CBC je objavio kako je smrtnost od ovog gripa maltene samo 10% ukupne smrtnosti od sezonskog gripa, prica se i o nacinima na kojima se (i ovde) medijski spinuje to, cak i analizira zasto je to tako ...a tu je izgleda totalna medijska epidemija zavladala.. srecno vam bilo, samo se nadam da nece propisati nekakvu obaveznu vakcinaciju..:(

@NikkiL

Marko Selaković | 11/11/2009, 19:31

Spin-saga se nastavlja u najgorem mogucem scenariju...

Pre pola sata je pusten prvi test-balon - obznanjeno je da je vakcinacija obavezna :(

Po cenu placanja kazne i neupisivanja deteta u drzavnu skolu - necu dozvoliti da se moje dete vakcinise.

Krivicno delo

Marko Selaković | 11/11/2009, 22:32

Upravo nas je, putem nacionalnih medija, jedan narodni poslanik prosvetlio da je odvracanje drugih od vakcinacije krivicno delo.

Cisto da znamo.

Ne zelim da bilo koga odvracam. Navodim samo licni primer. Ne bih bas da mi sude zbog aH1N1 :)))

Re: Svinjski grip ili aH1N1 u komunikacijskoj sferi

onaj-koji-poznaje-kako-se-ovo-radi | 12/11/2009, 01:17

@ Marko Selakovic
Potpuno pogresno predstavljeno analiziranje ovog slucaja (bez obzira na to da je dato samo delimicno).

Nadam se da svoje kampanje ne radis po principu cilj-strategija-poruke-taktike, posto to uopste nije ni pravi redosled (ni za analizu, ni za ispravan rad), a kamoli kompletan skup potrebnih elemenata. Ali o tome kako bi trebalo moze da se napise jedno omanje predavanje, pa da ne duzim...

Drugo, i mnogo bitnije, (osim sto se mediji svuda bespotrebno velicaju kao THE ONE (a cesto i AND THE ONLY)kanal komunikacije) nadam se da svojim klijentima ne preporucujes bilo koji oblik onoga sto ti zoves "UNICEF trik sa ciframa", posto time srozavas PR profesiju skroz. Pa nije valjda da je PR za tebe na nivou trikova i smicalica, pa sta prodje i koga zeznes? ccc, crni Marko...

Shvatam da si ti to pisao da bi pljunuo na ovo sto oni rade, ali i to cime si ih pljunuo pokazuje nizak nivo tvog znanja. Obaska sto nisi primetio da "ovi gore" uopste nemaju ni K od kampanje. Oni samo guraju nesto (bilo sta za sta im se u trenutku ucini da bi moglo da "radi") dok im to ne pukne, pa onda guraju drugo dok ih i tu ne provale, pa trece... organizovanje njihove "kampanje" je na nivou tekuce operative (a i to rade lose).

Slazem se da vlada i svi njeni organi (tela, agencije, itd..) uopste nemaju pojma sa komunikacijom, ali tako je vec poslednjih nekoliko godina, pa sta je tu onda novo? Moze se pomenuti i da je iz meseca u mesec sve to samo losije, posto konstantno unistavaju imidz svih drzavnih institucija, ali i to je vec poznato...

Dakle, ako hoces da pokazes kako bi trebalo - samo napred. Tu sam da se ukljucim sa nekim korisnim komentarom, sugestijom ili da ispravim ako se nekome omakne neka greska u tom planiranju komunikacija.

@onaj-koji-poznaje-kako-se-ovo-radi

Marko Selaković | 12/11/2009, 07:33

Da biste na nekog uticali morate govoriti jezikom koji taj neko razume. Dakle, kompletnu analizu svodimo na vrlo bazicne stvari, kako bi i siri auditorijum mogao da razume o cemu se ovde zapravo radi. Predstavljene su neke osnovne tehnike kojima se u ovom slucaju manipulise, a ideja mi ni na koji nacin nije da pljujem, nego da ukazujem.

Uzgred, zaista bih voleo da nam ostavite slobodu izbora sta cemo nasim klijentima preporucivati, a tezu da poistovecujem odnose s javnoscu sa odnosima s medijima zaista ne bih komentarisao ovde, posto predstavlja otvorenu rukavicu u lice.

Na kraju: voleo bih da se potpisete imenom i prezimenom, a vise od svega bih voleo da na Vasem blogu procitam poneku analizu. Mozda nesto i naucimo, a sigurno bi bilo vise nego zanimljivo za struku.

Re: Svinjski grip ili aH1N1 u komunikacijskoj sferi

onaj-koji-poznaje-kako-se-ovo-radi | 12/11/2009, 10:43

Niko nije pritiskao sta cete preporucivati svojim klijentima, samo se nadam da to nisu ovakve stvari...

A da se na mnogo mesta pominju mediji kao magicno resenje svih problema - spominju se, dok se strateski pristup (doduse ne bas potpuno ispravan) pominje samo sporadicno.

Zbog sacuvavanja identiteta (sto je meni primarno) nazalost mogu da pisem samo pod ovakvim imenom. A vec je napisano da zelim da pomognem (citiram): "Dakle, ako hoces da pokazes kako bi trebalo - samo napred. Tu sam da se ukljucim sa nekim korisnim komentarom, sugestijom ili da ispravim ako se nekome omakne neka greska u tom planiranju komunikacija."

Slobodno otvorite neku temu za to, a eto mene sa nekim pisanijem.

Bravo, Marko!

Bojana | 12/11/2009, 11:40

Pa dragi kolega,
uredno pratim tvoje blogove, ali do sada nisam imala potrebu da na tvoju rec stavim svoju, bilo kao rec slaganja ili ne slaganja, ali sada definitivno moram. Nisam bas precesljala sve komentare, pa i ako se ponovim u nekim pricama, unapred se izvinjavam.
Kao sto si i sam rekao vec danima se suzdrzavam da temu AH1N1 stavim u posebnu fioku, koja se zove "zaobici". Vec mi je pun nos raznih izjava. Ne znam da li si propratio emisiju zvanu "KAKO PREZIVETI SVINJSKI GRIP" koja se emitovala pre neke dve nedelje. Ehej dokle je to doslo. Emisija koja se davala u vecernjem terminu, tj. udarnom, 20 h RTS, tik posle dnevnika! Alo bre ljudi....
U toj emisiji je pricano kako se eto vec prijavilo 200 ljudi sa simptomima AH1N1 i kako je pandemija nesto neizbezno. Maltene, ce ljudi umirati po ulicama, i td.
Dan kasnije ulazim u autobus GSP-a. Kao sto svi znamo, odlican marketinski potez bio je postavljanje tzv. bilborda u autobuse, jer ces ga u dosadnoj voznji gradom sigurno u jednom momentu procitati. "Moj" autobus bio je brendiran plakatama JAZAS-a i pricom o HIV virusu i bolesti AIDS. Zaprepastili su me podatci. Dakle u Srbiji je 2300 ljudi zarazeno HIV virusom, od toga 1400 je oboleo od AIDS-a. U momentu mi kroz glavu prolazi: "Da li mi znamo gde su ti ljudi, kako zive i kako umiru?" Ko od medija se bavi ovim ljudima i ovim pricama? To je bolest od koje se sigurno umire, pitanje je samo vremena. I o cemu onda mi tu pricamo, koji grip????
Sledeci podatak koji me je takodje oborio sa nogu je definitivno Milorad Miskovic, Srpska majka. Pa taj covek nas obezbedjuje svime, od zvaka do vakcina za tako jednu opasnu bolest.
Potom mi stizu informacije iz sveta. Igrom slucajami stizu informacije iz Kanade, gde se vodi rat. Za razliku od Amera, Kanadjani ne veruju bas svemu sto se isprica na CNN-u i mnogo je medijski otvorenija drzava, pa tako mozete cuti i misljenje koje se ne uklapa u svetsku pricu AH1N1. Jedan od vodecih svetskih lekara, pricao je o raznim opasnostima pomenute vakcine, o kojoj, sada vidim, da je zakonom zabranjeno pricati protiv nje u zemlji Srbiji. A onda izneo podatak da su se u Torontu pojedini medicinski radnici pobunili i nisu zeleli da prime istu. Da li nam to nesto govori??? A onda dolazi na red potpisivanje za vakcinu. Da li se roditelji potpisuju kada bebama daju redovne vakcine??? Da li se roditelji potpisuju kada se u osmom razredu vakcinisu deca??? Da li se mi sami potpisujemo kada primamo bilo koju vakcinu, od tetanusa preko vakcine za "obican" sezonski grip???
Prosle nedelje samo otisla da primim vakcinu protiv "obicnog" gripa, koju primam redovno i sa i bez pojave AH1N1. Lekar koji je potpisao nalog za davanje vakcine ne zna ni kako ja izgledam. Nije me pitao ni da li sam alergicna na jaja, perje i td, a kamo li da mi je pogledao da li mi je grlo crveno! Zasto bi ja kao obican gradjanin morala da znam sve ove informacije? I onda dolazim do nekog sveukupnog zakljucka! Koliko nebitnih stvari, dnevno, strpamo u glavu, samo zato sto nemamo poverenja u ljude koji bi treballi o tome da misle za nas?
Zasto mediji rade ovo sto rade? Zasto nas uplicu u ovakve price? Jel im neko placa za ovo? Mnoge stvari mi prolaze kroz glavu! Sta od svega ovoga se sme reci u javnosti, a da se ne podnese neka krivicna prijava, protiv onoga koji misli drugacije???
I na kraju, moram da ti zahvalim sto si mi pruzio mogucnost da iznesem stvari koje su mi u glavi i koje vec danima pokusavam da potisnem, a stalno mi se vracaju, jer mi izjave, postupci i nacin promovisanja "svinjskog" gripa strasno vredjaju inteligenciju!!!

@Bojana

Marko Selaković | 12/11/2009, 15:45

Tebi mozda vredja inteligenciju, posto si u materiji. Za prosecnog gradjanina sve ovo je vise nego dovoljno da izazove paniku.

Re: Svinjski grip ili aH1N1 u komunikacijskoj sferi

Pedya | 12/11/2009, 23:04

Što bi @NikkiL rekla, ovde je "izgleda totalna medijska epidemija zavladala." Šteta što nema neke vakcine protiv TE epidemije...

@Pedya

Marko Selaković | 13/11/2009, 02:58

Postoji jednostavno resenjeL iskljuciti televizor.

Re: Svinjski grip ili aH1N1 u komunikacijskoj sferi

Dragan Radović | 18/11/2009, 02:02

Ne medijska, bar ne u malim medijima. Ako imam izveštaje sa sednica zvaničnih organa vlasti, saopštenja posebnih komisija za "preduzimanje tih i tih mera" i slične stvari, kao urednik puštam to u print ili postavljam na info sajt. I izjave doktora, itd.
Ne bi valjalo medijima koji se ponašaju u skladu sa uzusima zanata dodeliti ulogu kreatora, čak ni transmitera koji svesno rade na širenju straha.
Govorim kao vlasnik lokalnih medija, o velikima ne.
Ne mogu, opet, ni ćutati, jer imam čitaoce koji traže informacije.
Ne mogu ni istraživati eventualnu pozadinu - zar iz gradića na 50 km od Beograda? Lokalci to ne rade niti imaju ljudskih i materijalnih potencijala za to.
Trudim se da ne dodajem novu težinu već prevelikom paketu informacija ili "informacija" - novinari nisu stručnjaci za medicinu već za krojenje vesti od komadića podataka.
Dakle, shvatate li? Postoji realna mogućnost da smo mi, lokalci (izuzetno praćeni i čitani, inače, za razliku od laičkih mišljenja) nevoljni učesnici...Hmmm...trebam li reći?

Re: Svinjski grip ili aH1N1 u komunikacijskoj sferi

gkojadinovic | 18/11/2009, 08:36

Ja to ovako ovako vidim.

@Dragan Radovic

Marko Selaković | 19/11/2009, 10:06

Ovde pricam o glavnim spinerima na nacionalnom nivou. "Mali mediji" (mada nema malih i velikih medija, ima samo lokalnih, nacionalnih i globalnih, ako govorimo o klasicnim medijima) se ponasaju upravo onako kako si naveo i to je sasvim legitimno. Dakle, u ulozi su nevoljnog ucesnika, posto javnost, vec "inficirana" spinovanom pricom, to ocekuje od njih.

Good

how to fix a printer that wont print | 23/04/2018, 11:55

I have read your post and came to know about aH1N1 virus. I think blogs like this will be useful for all to get an awareness about it. Surely i will make use of these details. Thank you. Expecting more useful blogs like this.

Brother printer offline fix

Brother printer offline fix | 06/01/2020, 11:10

As of late, numerous clients have griped concerning the sibling printer disconnected issue as it goes detached naturally or after some idle time which ranges from 10 to 30 minutes. This issue makes inconvenience as clients are not ready to print pages because the Printer itself will be recorded as disconnected. Furthermore, when you coordinated to write at precisely that point, the reports will be added to the line. Brother printer offline problem was held because of many explanations which are referenced underneath. To realize the statement in regards to that, please guarantee you will peruse the post totally without getting away from any means.

Canon Printer Offline

Jeanna Holloway | 07/01/2020, 13:35

Good post. I learn something new and challenging on sites. The overall glance of your site is fantastic. Canon Printer Offline and your computer that mainly depends on the method you used for connecting your printer. Make sure that none of the cables is loose and your printer is powered on. Just call at our helpline number +1-844-455-8013.
https://canonprinteroffline.us
https://canonprinteroffline.us/about-us/
https://canonprinteroffline.us/contact-us/
https://canonprinteroffline.us/canon-printer-support/canon-mx490-setup/

Roadrunner Email Login Page|RR Login Email

roadrunner email login | 16/01/2020, 07:27

Thank you so much for this wonderful Post.This is an awesome post thank you for sharing this interesting post,
This is a really helpful post, very informative there is no doubt about it. Thanks for sharing this information with us. I really appreciate your work.

Thanks for providing the information with this post. The post is very nice! By the way, I want to share with you information about the best.
This is a great inspiring article. I am pretty much pleased with your good work. You put very helpful information.
I'm impressed with the info you provide in your articles. I must say am highly overwhelmed by your whole story. It’s not easy to get such quality information online nowadays. I look forward to staying here for a long time. Best Regards

What are the steps required for Roku Set Up?

roku set up 2 | 16/01/2020, 11:57

http://setup-device.com/
Roku is an online streaming device that allows users to watch their favourite channels on TV.
Therefore, to enjoy the features of streaming device, users have to plug the device and connect with the internet
and then after that set up the Roku account to watch the online programs.

Get Amazon Echo help to fix not responding issue

amazon echo | 17/01/2020, 11:45

Whether Amazon Echo is not responding or you are having some other problem with your Echo device, troubleshooting the issue can quickly resolve the trouble

http://helpmefix.online/

Who Will Win Today HBH vs SYT Big Bash League Match Prediction?

result prediction | 22/01/2020, 10:46

Thank you so much for this wonderful Post.This is an awesome post thank you for sharing this interesting post,
This is a really helpful post, very informative there is no doubt about it. Thanks for sharing this information with us. I really appreciate your work.

Thanks for providing the information with this post.

fix printer spooler keeps stopping windows 10 error

fix print spooler keeps stopping windows 10 error | 04/02/2020, 11:28

Print spooler keeps stopping windows 10 is a widespread printer error, due to which the users fail to get the document printed. Therefore, to fix the printer problem, make sure that the print spooler keeps stopping issue gets resolved. Hence, this blog follow the described steps and check if the method solves the problem by applying the printer troubleshooting steps discussed below.

HP Support

HP Support | 05/02/2020, 12:49

Your HP laptop is malfunctioning which is causing a loss in your business or work and as a result is unnecessarily stressing you out and you don’t know what to do? Don’t worry! Contact HP Support and we’ll take care of your burden.

HP Print And Scan Doctor

HP Print And Scan Doctor | 05/02/2020, 12:49

Sometimes printers aren’t compatible with the computer system and so you require software or a tool that would easily get the printing and scanning possible without any delay. Customers can take the help of the hp print and scan doctor. We will recommend you to first take the solution from the online procedure. Still, you are encountering issues then the perfect way is to take our customer’s assistance. You can make a call or email us.

Extend your canon warranty at Canon support

johnpocus | 08/02/2020, 13:45

Warranty is something that lends you the freedom to use your device in the way you want it to. Warranty gives you the chance to stay on the safe side. But what after the warranty period is over? Don't worry we are here to help you with that. You can extend the warranty of your cannon product and that too just on a call. You can call Canon support at our toll free number and get your job done. https://www.canonprintersupportpro.net/

Get HP Print And Scan Doctor into your computer system

johnpocus | 08/02/2020, 13:46

You might be facing printing issues for which the perfect solution would be to engage with professionals whenever you want. There are so many issues which can’t be solved without instantly by a customer. You need a help anyhow. So we would suggest you engage with our professionals without much delay. They are capable enough in handling all technical queries without any hindrance. HP Print And Scan Doctor need to be downloaded fro perfect smooth printing. https://www.hpprintersupportpro.net/blog/hp-printer-and-scan-doctor/

Get solution when printer not printing properly?

printer error | 10/02/2020, 12:57

when trying to print documents from your Windows 10 pro, you may get the printer not printing This problem is often reported HP printer error by many users.

st patrick’s day images

st patrick’s day images | 17/02/2020, 20:31

Thanks to share.

St Patrick’s Day 2020

St Patrick’s Day 2020 | 17/02/2020, 20:32

Thanks to share your thoughts with us.

St Patricks Day Pictures

St Patricks Day Pictures | 17/02/2020, 20:33

Keep posting

St Patricks Day Quotes

St Patricks Day Quotes | 17/02/2020, 20:35

Thanks to share your post, keep posting

How to connect the Roku device to a TV

roku setup no remote | 26/02/2020, 11:53

Thanks for providing the information with this post. The post is very nice! By the way, I want to share with you information about the best.
http://roku.setup-device.com/

How to connect the Roku device to a TV

roku setup no remote | 26/02/2020, 11:54

Thank you so much for this wonderful Post. This is an awesome post thank you for sharing this interesting post.

Solutions.brother.com/windows

Solutions.brother.com/windows | 07/03/2020, 18:37

Brother has been known for manufacturing Best printers and its services are enjoyed by a number of people, You can Visit here to get latest and updated setup software for Brother USB and wireless all model printers or you can visit Solutions.brother.com/windows also.

canon.com/ijsetup

canon.com/ijsetup | 07/03/2020, 18:39

Canon has been known for manufacturing Best printers and its services are enjoyed by a number of people, You can Visit here to get latest and updated setup software for canon.com/ijsetup USB and wireless all model printers.

canon.com/ijsetup

canon.com/ijsetup | 07/03/2020, 18:42

Canon has been known for manufacturing Best printers and its services are enjoyed by a number of people, Canon.com/ijsetup is a official website to download latest drivers or you can visit www.canon.com/ijsetup also.

How to update Magellan GPS?

magellan gps update | 21/03/2020, 07:47

Thanks for providing the information with this post. The post is very nice! By the way, I want to share with you information about the best.

canon.com/ijsetup

canon.com/ijsetup | 19/05/2020, 22:54

Canon has been known for manufacturing printers and its services are enjoyed by a number of people. To get latest & updated drivers for canon printer all models, visit canon.com/ijsetup and download driver free.

Caesars Rewards IWG and Sweepstakes

spendearnwin | 18/07/2020, 14:40

Participate in the Caesars Rewards IWG and Sweepstakes at www.spendearnwin.com and chance to win a trip to Las Vegas.

www.canon.com/ijsetup mac

Neal | 22/07/2020, 01:26

Need help then this is best page for you

www.norton.com/setup

www.norton.com/setup | 22/07/2020, 01:33

Like this page

What Are The Same Issues In ATT Service Setup?

att webmail login | 30/07/2020, 14:13

No doubt that the ATT service setup is one of the most outstanding electronic mail services in the USA. Even, the ATT email setup has a vast customer base with millions of users. Well, if you remember then, in the last post, we teach you how to login in ATT webmail setup? In that article, we tell you that first, you need to make the personal or private account of yours on ATT. The detail information of ATT email usually generates at a time of the account making. It also is useful for making an account of ATT. Though, creating or setting up an account of ATT webmail is straightforward and easy which you now, we hope you already know. So, here, now again come back to today’s topic. Well, all the client can have a completely different issue with ATT, not working service. Yet, many same problems are faced by a lot of users on ATT service setup, as penned below.

HP printer Customer service number

HP printer Customer service number | 18/08/2020, 23:06

HP is one of the best printer Manufacturer company in the world and they provide best and rapid customer service. Call HP printer Customer service number to get help with all problems related to HP Printer.

Airmiles.ca/sobeyshappy Contest

sweepstakesoffers | 08/10/2020, 13:25

Enter to Airmiles.ca/sobeyshappy Contest Sponsored by LoyaltyOne, Co. in which you have a chance to win a 10,000 Air Miles Reward Miles.

canada mcdonalds monopoly rare pieces 2020

Contestshub | 11/10/2020, 12:27

canada mcdonalds monopoly rare pieces 2020Track Your Game Properties Online. You will need to register for an account.

Wheel of Fortune T-Mobile Sweepstakes

sweepstakesnew | 17/10/2020, 06:06

Are you want to win a Trip to Flagstaff, Arizona? then join Smithsonian Channel DISH Great Outdoors Sweepstakes at mydish.com/win sweepstakes page.

talktohannaford survey

sweepstakeskeys | 27/10/2020, 11:50

Visit the Official website of the www.talktohannaford.com and get a chance to win $500 Gift Card. Take talktohannaford Survey.

dish.com win

sweepstakesnew | 10/11/2020, 13:03

Enter the dish.com win Sweepstakes to win an Oculus VR headset package to discover Alaska from your home.

erectile vit e

RobertGem | 13/11/2020, 01:13

erectile organs crossword
erectile issues after heart attack
can erectile dysfunction be hereditary
erectile pain after peyronie s surgery
erectile issues in your 40s

Re: Svinjski grip ili aH1N1 u komunikacijskoj sferi

Contestshub | 25/12/2020, 13:13

talk to sonic is available at www.talktosonic.com survey site.
https://www.contestshub.com/talk-to-sonic-drive-in-guest-satisfaction-survey.html

Gionee system update

James William | 22/01/2021, 07:34

Firmware File contains your operating system in its original form as you bought it. If you are facing any issues in your smartphones like a software issue, dead issues, and IMEI issue, you can download flash files to resolve all the issues.

Gionee system update

Marko Selaković | Svinjski grip ili aH1N1 u komunikacijskoj sferi

comprar paquete por pastilla | 06/09/2021, 05:46

What's up colleagues, how is all, and what you desire to say
regarding this paragraph, in mmy view itss in fact awesome in favor of me.

https://harborbaystorage.net/
comprar paquete por pastilla https://harborbaystorage.net/

hotels in manali

hotels in manali | 26/10/2021, 13:28

Royal Kalinga Cottages Manali is one of the most prominent cottages in the town. The Cottage is designed to calm, delight your senses. The beautiful spectacular views, peaceful and serene ambiance, makes this place fit for travelers, nature lovers.

BOOKMYAIRTRAVEL

BOOKMYAIRTRAVEL | 12/01/2022, 19:13

Your tall and mighty dog flying with a puppy makes you feel proud, but it is not always possible your Labrador can share the cabin with you. Why? flying with a puppy Airlines have set pet policy for pets size. In case your pet does not meet set standards, your pet cannot travel with you.

AidendyGonseeds

garcarbalty | 27/01/2022, 19:07

Re: Svinjski grip ili aH1N1 u komunikacijskoj sferi

cg khadya nic | 01/04/2022, 15:15

visit nowcg khadya nic

abhishek

cryptogamestoplay.com | 24/04/2022, 14:22

this is the nice one cryptogamestoplay.com

सरकारी रिजल्ट

https://sarkarinaukriupdate.in/ | 26/04/2022, 12:31

https://sarkarinaukriupdate.in/ ,
https://quick-gk.com/quick-web-stories/

ievajtupzgvq

epdjwusu | 13/05/2022, 03:56

order provigil 200mg buy provigil 100mg generic

gjqhlkhcjraj

eqvyrpae | 25/05/2022, 21:11

https://erythromycinn.com/# erythromycin topical gel

krutotema

Slondyeby | 25/05/2022, 22:03

zqrk5
zmaku
y3i8

cjmdxgakdtvh

uiqwxlep | 19/06/2022, 22:38

willilamjames685@gmail.com

JAMES | 09/08/2022, 15:08

A exceptional explanation is completed by the writer.I am saving a diploma of manipulate for this article.Thanks for sharing

Marko Selaković | Svinjski grip ili aH1N1 u komunikacijskoj sferi

olympus slot | 22/12/2022, 21:03

It's great that you are getting thoughts from this piece of writing as well as
from our dialogue made at this place.

SAUL

saul | 11/05/2023, 19:44

Looking for a cheap flight from Atlanta to Miami? Look no further than Skywynk! We offer some of the lowest prices on flights from Atlanta to Miami, so you can rest assured you’re getting a great deal.

When it comes to booking a flight, there are a lot of things to consider. Price is usually the most important factor, but it’s not the only thing to think about. You also want to make sure you’re getting a good deal on a flight that’s comfortable and convenient.

That’s why Skywynk is a great option for booking flights. We offer a wide variety of flights at different price points, so you can find one that fits your budget. And we make it easy to compare flights and find the best deal.

If you’re looking for a cheap flight from Atlanta to Miami, Skywynk is the place to book it. We offer some of the lowest prices on flights from Atlanta to Miami, so you can rest assured you’re getting a great deal. And we make it easy to compare flights and find the best deal.

So what are you waiting for? Book your cheap flight from Atlanta to Miami today!

Marko Selaković | Svinjski grip ili aH1N1 u komunikacijskoj sferi

basement waterproofing and remodeling | 06/07/2023, 05:23

Actually no matter if someone doesn't understand then its up to other viewers that they
will assist, so here it occurs.

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Powered by blog.rs