Marko Selaković

Blog o društvenim pojavama, odnosima s javnošću, ali i ličnim i profesionalnim dilemama i razmišljanjima autora.

Koja je cena?

selak | 25 Novembar, 2009 19:31

Neposredan povod za ovaj tekst je situacija koja se danas dogodila koleginici. Naravno, nadam se dobrom ishodu i molim se da sve bude u redu. Uveren sam da je jaka i da će i u ovoj borbi pobediti.

 

Čitava situacija, osim osećaja bespomoćnosti, turobnosti i tuge, naterala me je na ozbiljno razmišljanje: KAKO mi to živimo i GDE mi to jurimo?

 

Trka.

 

Frka.

 

Glad za uspehom.

 

Visoka očekivanja i visoki zahtevi profesije i klijenata.

 

Borba za egzistenciju i bolji život porodice.

 

Borba za potvrđivanje i samopotvrđivanje.

 

I šta onda? Stres, nervoza, menadžerski sindrom, zdravstveni problemi i još koješta. Od trivijalnih, pa do dramatičnih manifestacija.

 

Prevelika je cena. Pomislimo da smo moćni, uticajni, jaki...Jesmo. Ali nismo besmrtni.

 

Koliki stres nosi ova profesija?

 

Zasigurno veliki. Spolja manifestovana umivenost kao fasada krije ogromnu nervozu, neprospavane noći, trku sa vremenom i postavljenim ciljevima, borbu za nove poslove, tugu što nemamo više vremena za prijatelje i porodicu...Sve to nosimo u sebi i smeškamo se, smeškamo, smeškamo...

 

Sme li menadžer za odnose s javnošću da da sebi oduška i da nekada skloni masku? Da, sme. Ali mora da vodi računa o tome ko će tu manifestaciju videti, pošto mi naš posao ne radimo 40 sati nedeljno, već 24 časa dnevno. Dakle, maske se ne sklanjaju kada je to realno potrebno, već kada okolnosti to dozvole.

 

Istraživanja kažu: novinari kratko žive. Kažu, posao je stresan. Koliki stres ova profesija nosi? Može li se u ovoj branši izdržati čitav radni vek, a da čovek ne izađe psihofizički ruiniran? Ne znam, dileme se množe, a odgovora je malo...

 

Idemo dalje...Tamara, izdrži!!! A mi ostali - pošaljimo pozitivne vibracije i zapitajmo se: šta mi to radimo sebi, zašto i dokle?

 
Powered by blog.rs