Marko Selaković

Blog o društvenim pojavama, odnosima s javnošću, ali i ličnim i profesionalnim dilemama i razmišljanjima autora.

Špajz

selak | 10 Mart, 2009 08:42

Vec nekoliko meseci intenzivno radimo na standardizovanju modela uravljanja školama i jasnom definisanju procedura i pravila u njima.

 

Tokom prošlonedeljnog seminara na temu upravljanja procesima, koji je g. Rottluff, nemacki ekspert sa izuzetnim profesionalnim referencama (BMW, Deutsche Bank, Deutsche Telekom, Continental, Siemens...) realizovao sa našom malom grupom, jedan od direktora (koji, uzgred budi rečeno, nije imao neko veliko iskustvo sa Quality Managementom), reče kratko i jasno:

 

"Ovo ti je kao špajz. I Srbin i Nemac imaju špajz i drže iste stvari u njemu. Razlika je samo u tome što je u srpskom špajzu uvek gužva, pa se uhvati paučina, pa pregorela sijalica, na policama ajvar, pa ne znaš da li je ovogodišnji ili prošlogodišnji, pa preko ajvara slatko, pa ne možeš da nađeš gde su ti krastavčići...E, kod Nemca ti je sve složeno: na prvoj polici ajvar, pa piše kad je stavljen, na drugoj krastavčići, na trećoj slatko...Kad uzmeš teglu napišeš: "Uzeo taj i taj dana tog i tog". Dakle, imamo iste stvari i vučemo iste korake, ali kod njih je mogućnost da se pređu svedena na minimum".

 

U ovom kratkom citatu sadržana je velika mudrost. Koliko nas zaista ostavlja definisane procedure i korake iza sebe? Ili ih definišemo onako, "iz stomaka", pa našim odlaskom iz neke firme te procedure ne ostaju institucionalizovane?

 

Kvalitet, menadžerski gledano, ne odnosi se samo na proizvod i kvalitetno upravljanje. Kvalitet podrazumeva i prenos iskustava, i pozitivnih i negativnih, na one koji ostaju iza nas. To se jedino može postići tako što će se procedure staviti na papir i konstantno unapređivati. Lično, to ću u StratCom-u učiniti. Raduje me d i drugi prepoznaju značaj ovog malog napora.  

Komentari

Istina!

Milica Licina | 10/03/2009, 09:29

Sjajna metafora sa spajzom, i primenjiva na mnogo drugih praksi, ne samo na skolsku!

mali batica

vladilsav | 10/03/2009, 10:14

Ovaj put moram da skrenem paznju da je metafora apsolutno pogresna.
Osnovna uloga spajza je da cuva kvalitet hrane u njemu,a ne redosled.
To znaci da je bolje tri puta uhvatiti se za slatko ali onda pronaci najbolji domaci ajvar.Bas zbog tolikih procedura gubi se na kvalitetu hrane,tako da verujem da imamo najbolji ajvar na svetu(od namckog bolji sigurno) i bez nalepnice na njemu.
Ukus se lako pogodi, a mi smo vec imali jednu drzavu u kojoj je papirologija bila znacajnija od cinjenja pa dobro znamo kako je prosla.Cini mi se da se nekima mila zapadna evropa sada nalazi u slicnom problemu.
Ziveo rad i ucinak i naravno domaci ajvra u spajzu bez svetla.

@Mali batica

Marko Selaković | 10/03/2009, 11:13

Da batice, ali je mnogo bolje da onaj ko ume da proizvede dobar domaci ajvar napise kako ga pravi, obuci coveka koji ga nasledjuje u tom poslu i ostavi mu recept pride, nego li da svako od pocetka stice iskustvo u kuvanju ajvara.

Tako se postize da imamo standardizovan domaci ajvar.

Procedure, zapravo, predstavljaju alat koji sluzi da se dobra praksa formalizuje i ostane u vlasnistvu firme. One nisu ni nepotrebna papirologija, ni nuzno zlo (mada se mogu tako doziveti). Sve je u glavi onoga ko upravlja procesom - ako proceduru shvati kao svoj doprinos dobroj buducnosti firme - ona ce biti lako, efektno i primenjivo napisana. Sve drugo je - rad na silu.

PRETPOSTAVKE I PREDRASUDE...

Natasa Pavlovic Bujas | 10/03/2009, 12:04

Posle zavera, u Srbiji su najveci problem pretpostavke i predrasude. NEMAC NEMA SPAJZ! TO SRBIN SAMO MISLI DA GA NEMAC IMA! Tako nam je polaziste u stvari sasvim pogresno. A to otvara pitanje - zasto Nemac nema spajz? I moze li uopste da postoji procedura za svaku mogucu stvar - posebno kada su skole u pitanju? I pogotovo - koliki joj je rok trajanja (proceduri)? I kad je vreme da se menja?
MAMA JEDNOG SKOLARCA (sa iskustvom)

Spajz izumire....

Zoki | 10/03/2009, 12:58

Polako, ali sigurno SPAJZ nestaje i ta prostorija se pretvara u leglo miseva, bubasvaba i raznih zaraznih bolesti(cast izuzecima koji postuju tradicionalno ostavljanje zimnice)...sada nam spajz zamenjuju dobro opremljeni hiper-marketi, tipa METRO, MAXI, RODA....
A to nije pocelu u Srbiji nego bas u toj Nemackoj, oni su prvi poceli da pretvaraju SPAJZ u "*leglo zaraznih bolesti" pa smo onda mi to videli od nasih ljudi koji tamo rade i sami sebe poceli da ubijamo tako sto ne jedemo ZDRAVU HRANU...
NARAVOUCENIJE: NEMCI SU UKINULI SPAJZ DA BI SE OSTVARILO PREDSKAZANJE DA CE SRBA OSTATI SAMO ZA POD JEDNU SLJIVU...

PS. *leglo zaraznih bolesti- STARI TELEVIZORI, KOMJUTERI, DISKOVI ITD

Pretpostavke i predrasude

Marko Selaković | 10/03/2009, 13:50

Natasa, svojim pitanjem izrekla si sustinu. Procedure, izmedju ostalog, sluze da broj mogucih iznenadjenja (i pozitivnih i negativnih) svedu na minimum, i nikako ne mogu (po mom skromnom misljenju, i ne treba) da urede sve procese u jednom sistemu. Druga stvar: vrlo je opasno orocavati procedure ili ih smatrati zatvorenim sistemom. One su ziva stvar i menjaju se ciklicno. Nakon zavrsetka svakog procesa uocavaju se prostori za poboljsanje i vrse korekcije.
Jos jedna opaska: paradoksalno je da radimo na procedurama u momentu kada je na snazi pravilnik iz 1993. godine po kojem se vrse obracuni i isplate materijalnih troskova skole (Ministarstvo prosvete 16 godina, odnosno vise od 5000 dana, nije naslo za shodno da isti promeni i prilagodi potrebama savremene skole). No, rupe u sistemu obrazovanja posebna su i izuzetno siroka tema. Bice mi zadovoljstvo da je u narednom periodu otvorimo.

Re: Špajz

Srboljub | 10/03/2009, 17:48

E moj Selakovicu!!! Korene vuces sa Zlatibora odrastao u prestonici sumadije a nista nisi naucio!
Svaka srpska domacinska kuca ima sredjen i uredan spajz ali ga ne sredjuju svi ukucani vec domacica!!! Njoj ne treba da pise po teglama ona napamet zna gde joj je ajvar gde tursija a gde pekmez! I naravno gde je proslogodisnji a gde ovogodisnji! Ne pise po teglama jer je ona gazdarica spajza pa ako neko udje ne pozvan u njen spajz da mu ne bude lako da se snadje! Sta trazi tu bez njenog pitanja?! Kada bude potrebno ona ce raspored u spaizu predociti cerki ili snaji a ne komsinici ili "putniku namerniku" sto svrati da malo pogleda sta ima u kuci! Ako nema sijalice to znaci da je kriza pa se nema za sijalicu, ali ce ona naci i po mraku ono sto je ostavila! A paucinu ce ugledati cim skupi pare da kupi sijalicu pa ce istu sama pocistiti! E tako ti je i sa nasim skolstvom! Ne treba nama nemac da organizuje skolstvo, znamo mi i sami samo nam treba nas domacin u skoli i malo para za "sijalicu"!!!
naravoucenije: moze se desiti da domacica primeti da je neko od ukucana malo "olizao prste" koristeci mrak pa bi to mogao biti veci problem!!!

Dusmani

Zoran Selakovic | 17/03/2009, 18:38

Ko je bre jos od svabe ucio kako se puni i sredjuje spaiz?
Dusmani su ljubomorni jer su njihove bake i majke zaboravile kako se sprema zimnica, pa hoce i nas da zeznu.
Moj Ti je savet Marko, da dobro isfiltruras to sto Ti oni serviraju.
Neka nama naseg spajiza.

Zivele procedure

Rada Karanac | 30/04/2009, 23:54

Prica o spajzu je odlicna i poptuno se slazem sa da svaka srpska domacica napamet poznaje spajz tj, raspored teglica i flasa, ali sta se desava ukoliko mama-domacica ode na put, napusti kucu na par meseci....???!!! E onda nastupaju problemi sa snalazenjem onih ostalih (ukucana), koji ne znaju gde mama-domacica drzi pindjur ili pekmez od sljiva i da li je tiganj za palcinke u njemu?!. Spajz(srpski, nemacki, indijski...) kao prostorija (forma), koja drzi sve te silne tegle, negde razbacane, a negde slozene pod konac. Isti slucaj i sa skolama, imaju potrebne stvari...negde... u glavi domara, skolskog policajca, profesora gradjanskog vaspitanja ili u nekom od nekih pravilnika donetih neke tamo godine..ili misle da ih imaju!!!...Pa zamislite domara koji se razboli iznenada sve sa informacija i nacinima o popravljanju slavina, pa profesorku gradjanskog koja se uda i ode u drugi grad i "ponese" sa sobom u glavi provereno kvalitetna pravila i metode rada...Sto bi se reklo u narodu: "Aj Jovo nanovao" i tako do besvesti!!!Zapisimo sve i kontinuirano nadogradjujmo! Zivele procedure!!!

Standardizacija procesa obrazovanja

mapekoss | 07/05/2009, 06:04

"Vec nekoliko meseci intenzivno radimo na standardizovanju modela uravljanja školama i jasnom definisanju procedura i pravila u njima".
Standardi, procedure, to je to........
Ovo je prica o kojoj govorim poslednjih nekoliko godina. Citav sistem trazi reformu, prilagodjenu sadasnjim protrebama. Svaka nam je skola organizovana prema svom nahodjenju, u svakoj se skoli radi na razlicite nacine, u smislu procedura, kaznajavanja itd. itd. da neko ce reci pa svaka skola ima autonomiju . medjutim neophodno je doenti standarde, dokle sta ide kao standard, a sta ide ka autonomno pravo skole. Bojim se da ce dosta prkmeza proci kroz spajz, dok se ovo pitanje ne resi...

@Mapekoss

Marko Selakovic | 11/05/2009, 23:19

Nesumnjivo je da ce proci dosta, ali se nekada i odnekle mora krenuti. Eto, krenusmo, za sada ide. Postoji, ako nista drugo, razumevanje i od strane direktora skola (jasno im je koliko ce ovo olaksati njihov rad), a, izgleda, i od Ministarstva prosvete.
Nadamo se najboljem i nastavljamo da na ovome radimo.

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Powered by blog.rs