Marko Selaković

Blog o društvenim pojavama, odnosima s javnošću, ali i ličnim i profesionalnim dilemama i razmišljanjima autora.

Studentsko takmičenje - PR Week

selak | 24 Novembar, 2008 23:21

Kao što sam naslov kaže, pre par sati završeno je studentsko takmičenje koje je DSOJ organizovalo u okviru ovogodišnjeg PR Week-a.

 

Case Study i propozicije možete pročitati ovde: http://www.pr.org.rs/code/navigate.php?Id=88

 

Ovde se neću baviti analizom same studije slučaja, već analizom takmičenja:

 

Pristiglo je 14 radova i svi radovi su ispunili propozicije konkursa.

 

Od 14 radova odabrano je 6 finalista, koji su danas prezentovali svoje radove i bili izloženi "baražnoj vatri" žirija. Na osnovu kriterijuma za ocenjivanje žiri je vrlo lako izabrao laureate.

 

Ključne poente:

1. Žiri je radio izuzetno korektno i efikasno, što pre svega pripisujem nesumnjivom iskustvu i bogatoj praksi članova istog. Takođe, ovog puta je žiri bio "operisan" od bilo kakvih pritisaka, imeđusobna komunikacija članova bila je na izuzetnom nivou, a sugestije upućene studentima bile su usmerene ka približavanju teorije i prakse.

2. Odgovori na prilično kompleksan case study pokazali su da teorijsko znanje predstavlja dobru, ali ne i dovoljnu, osnovu za izgradnju stvarnog multidisciplinarnog pristupa problemima. Takođe, uočljivo je da dolazi do pojedinih tipskih grešaka, poput mešanja poslovnih i komunikacijskih ciljeva ili nepotrebnog generisanja publiciteta i tamo gde bi on više štetio nego koristio.

3. Imam utisak da je ovo takmičenje izuzetno značajno studentima i da ga ipak doživljavaju kao prestižnu stvar. Nadam se da će se takav trend nastaviti. Ipak, indikativno je da studenti pojedinih fakulteta (FON) uopšte nisu prijavili radove. Bilo bi zanimljivo istražiti zašto je to bilo tako.

4. Zabrinjavajuće je da najveći deo struke ne pokazuje gotovo nikakvo interesovanje da čuje šta studenti imaju da ponude od sveže energije i ideja kroz svoje prezentacije. Na prste jedne ruke mogu se izbrojati PR praktičari koji su bili spremni da izdvoje par sati vremena i čuju prezentacije, i svaka im čast za to - mudra i logična odluka. Pitam se: da li smo to (čast izuzecima) postali isuviše sigurni u svoje mreže kontakata, iskustvo i stručnu pamet, pa nam ne treba "provetravanje mozga" i direktan pogled na nadolazeće kadrove? Izgleda da smo zaista prepametni i da ćemo jednu te istu pamet večno da prodajemo, a novi ljudi...ma Bože moj, ionako će se prijaviti za posao. Poražavajuće. No, Bože moj, svako je kovač svoje politike.

5. Očigledno je da je studentima potreban i direktan praktičan uvid u to kako se "rađaju" komunikacijske strategije. Taj uvid ćemo im zasigurno obezbediti kroz obezbeđivanje prakse i studijskih poseta firmama i agencijama, a kroz direktne kontakte sa njihovim predavačima ukazaćemo na tipske greške i "neuralgične tačke" studentskih radova, kako bi se na predavanjima posvetila dodatna pažnja razjašnjenju ovih stvari. 

6. Saradnja sa organizatorom PR Week-a u pripremi i realizaciji studentskog takmičenja bila je na izuzetnom nivou, a žiriju su obezbeđeni svi uslovi za nesmetan rad. Veliko hvala. 

7. Bez obzira na sve gorenavedene aspekte koji predstavljaju otvorena polja za diskusiju, moram reći da bih bio izuzetno srećan da se ova praksa nastavi.

 

Dakle, moje impresije su, generalno gledano, pozitivne. Zanima me i vaše gledište na takmičenje, te osvrt na pitanja koja su otvorena u ovom postu. Čekam razvoj diskusije i radujem se istoj ;) 

 
Powered by blog.rs