Marko Selaković

Blog o društvenim pojavama, odnosima s javnošću, ali i ličnim i profesionalnim dilemama i razmišljanjima autora.

Studentsko takmičenje - PR Week

selak | 24 Novembar, 2008 23:21

Kao što sam naslov kaže, pre par sati završeno je studentsko takmičenje koje je DSOJ organizovalo u okviru ovogodišnjeg PR Week-a.

 

Case Study i propozicije možete pročitati ovde: http://www.pr.org.rs/code/navigate.php?Id=88

 

Ovde se neću baviti analizom same studije slučaja, već analizom takmičenja:

 

Pristiglo je 14 radova i svi radovi su ispunili propozicije konkursa.

 

Od 14 radova odabrano je 6 finalista, koji su danas prezentovali svoje radove i bili izloženi "baražnoj vatri" žirija. Na osnovu kriterijuma za ocenjivanje žiri je vrlo lako izabrao laureate.

 

Ključne poente:

1. Žiri je radio izuzetno korektno i efikasno, što pre svega pripisujem nesumnjivom iskustvu i bogatoj praksi članova istog. Takođe, ovog puta je žiri bio "operisan" od bilo kakvih pritisaka, imeđusobna komunikacija članova bila je na izuzetnom nivou, a sugestije upućene studentima bile su usmerene ka približavanju teorije i prakse.

2. Odgovori na prilično kompleksan case study pokazali su da teorijsko znanje predstavlja dobru, ali ne i dovoljnu, osnovu za izgradnju stvarnog multidisciplinarnog pristupa problemima. Takođe, uočljivo je da dolazi do pojedinih tipskih grešaka, poput mešanja poslovnih i komunikacijskih ciljeva ili nepotrebnog generisanja publiciteta i tamo gde bi on više štetio nego koristio.

3. Imam utisak da je ovo takmičenje izuzetno značajno studentima i da ga ipak doživljavaju kao prestižnu stvar. Nadam se da će se takav trend nastaviti. Ipak, indikativno je da studenti pojedinih fakulteta (FON) uopšte nisu prijavili radove. Bilo bi zanimljivo istražiti zašto je to bilo tako.

4. Zabrinjavajuće je da najveći deo struke ne pokazuje gotovo nikakvo interesovanje da čuje šta studenti imaju da ponude od sveže energije i ideja kroz svoje prezentacije. Na prste jedne ruke mogu se izbrojati PR praktičari koji su bili spremni da izdvoje par sati vremena i čuju prezentacije, i svaka im čast za to - mudra i logična odluka. Pitam se: da li smo to (čast izuzecima) postali isuviše sigurni u svoje mreže kontakata, iskustvo i stručnu pamet, pa nam ne treba "provetravanje mozga" i direktan pogled na nadolazeće kadrove? Izgleda da smo zaista prepametni i da ćemo jednu te istu pamet večno da prodajemo, a novi ljudi...ma Bože moj, ionako će se prijaviti za posao. Poražavajuće. No, Bože moj, svako je kovač svoje politike.

5. Očigledno je da je studentima potreban i direktan praktičan uvid u to kako se "rađaju" komunikacijske strategije. Taj uvid ćemo im zasigurno obezbediti kroz obezbeđivanje prakse i studijskih poseta firmama i agencijama, a kroz direktne kontakte sa njihovim predavačima ukazaćemo na tipske greške i "neuralgične tačke" studentskih radova, kako bi se na predavanjima posvetila dodatna pažnja razjašnjenju ovih stvari. 

6. Saradnja sa organizatorom PR Week-a u pripremi i realizaciji studentskog takmičenja bila je na izuzetnom nivou, a žiriju su obezbeđeni svi uslovi za nesmetan rad. Veliko hvala. 

7. Bez obzira na sve gorenavedene aspekte koji predstavljaju otvorena polja za diskusiju, moram reći da bih bio izuzetno srećan da se ova praksa nastavi.

 

Dakle, moje impresije su, generalno gledano, pozitivne. Zanima me i vaše gledište na takmičenje, te osvrt na pitanja koja su otvorena u ovom postu. Čekam razvoj diskusije i radujem se istoj ;) 

Komentari

razvoj diskusije...

Milica Ličina | 26/11/2008, 12:28

Dragi kolega Selakoviću, budući da si nas sam pozvao na diskusiju, evo mojih stavova:
1. „Žiri je radio izuzetno korektno i efikasno“ , zar ne treba da to kaže neko ko NIJE BIO član žirija? :)
2. Sasvim sam saglasna oko nepotrebnog generisanja publiciteta, problem je i u tome što sve tri PR Školice koje funkcionišu u Srbiji uče polaznike, među kojima ima i dosta studenata, da je svaki publicitet dobar, te da je jedina gora stvar od toga da se piše loše o tebi – da se ne piše uopšte o tebi.
3. Moj utisak je da se određena ista grupa ljudi sa FON-a pojavljuje na PR manifestacijama i ulaže u svoju edukaciju na taj način. To je zaista žalosno, i potvrdilo se na ovom takmičenju. Naime, grupa o kojoj govorim je mahom diplomirala ove godine.
4. Postoji jedan drugi problem na koji moram da ukažem. Znaš i sam da se PR u Srbiji još uvek bori za svoje mesto pod suncem. I dok se marketing sektor u svakoj firmi podrazumeva, PR je često percipiran kao „ne neophodna šminka“. To nas, ljude iz PR-a, dovodi u situaciju da bukvalno moramo da radimoi duplo više, te nam je vreme postalo jako dragoceno. Moja primedba odnosi se na „tajming“: neozbiljno je očekivati da pr profesionalac odvoji čitavu nedelju za PR Week i prateće aktivnosti. Zato se na seminare i putuje – da ne bi bio u dodiru sa svakodnevnim obavezama.
5. Ja sam više nego ZA! Štaviše, nudim se da nekome obezbedim praksu! A ko će taj divni projekat da pokrene? Ako će DSOJ, računajte na mene!
6. :)
7. Opet se slažem, i dodala bih da možemo da spojimo tačke 5 i 7!

Veliki pozdrav, i samo napred sa blogom!

M

Marko Selaković | 26/11/2008, 16:06

Postovana koleginice Ličina, drago mi je da diskusija na ovu temu krene "sa mrtve tačke". Odgovaraću hronološki:

1. Nadam se da identičan utisak o radu žirija nose i takmičari. Ovde iznet stav je dat iz ugla predsedavajućeg žirija, i zaista moram da se zahvalim koleginicama (i kolegi Zamahajevu) na dobroj saradnji.

2. Zaista na ovo pitanje treba ukazati. Dijalog sa akademskim predavačima je pravo mesto za to, i predložiću da tako nešto bude urađeno.

3. Stvar edukacije je stvar ličnog izbora (možda i mnogo više od toga - neretko i tržišnog opstanka). Međutim, mene brine što uopšte nije bilo prijavljenih radova sa FON-a. Zaista ne shvatam ovu činjenicu.

4. Tačno je da je nemoguće odvojiti čitavu nedelju za PR week (evo živog primera), ali je i te kako moguće odvojiti jedno popodne za studentsko takmičenje, pogotovo ako je to prilika da prepoznate neke kvalitetne mlade ljude koji će u najskorijoj budućnosti diplomirati i otisnuti se na tržište.

5. DSOJ je već u fazi pokretanja takvog projekta, i neke posete su već realizovane. Kancelarija DSOJ stoji na raspolaganju za ovu inicijativu.

6. i 7. :)

Pozdrav!

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Powered by blog.rs