Marko Selaković

Blog o društvenim pojavama, odnosima s javnošću, ali i ličnim i profesionalnim dilemama i razmišljanjima autora.

Autoritarni autizam

selak | 20 Septembar, 2009 09:01

Najpre zelim da naglasim da se ni naslov, ni sadrzaj ovog teksta ne odnose na osobe koje pate od autizma kao bolesti. Ne bavim se istrazivanjima u polju autizma kao psihosomatskog poremecaja. Pravim bolesnicima treba pruziti svu pomoc i obezbediti inkluziju. Drugo pitanje je: sta cemo sa zdravima, uz to vrsiocima vlasti, koji se ponasaju kao autisti?

 

Pogledajmo sledece situacije:

 

Situacija 1: govori se o krizi na sva usta, a u sluzbenu posetu Uzicu troje ministara ide u konvoju od 10 (deset) automobila. Istovremeno, delegacija Parlamenta sa sve prevodiocem (sic!) i telohraniteljima nalazi se u Australiji, a otvara se i sedma po redu institucija koja se bavi ravnomernim razvojem opstina, o cemu smo vec govorili (izvor: http://www.blic.rs/politika.php?id=111561 )

 

Situacija 2: u eri tzv. demokratskog drustva, nakon Zakona o informisanju i udara poreske policije na "Kurir" (za ovo se ne mogu izjasnjavati da li je legitimno, neka istrazni organi rade svoj posao, ali trenutak je vrlo indikativan), stize i zabrana javnih okupljanja u centru grada (izvor: http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2009&mm=09&dd=20&nav_category=11&nav_id=382355 )

 

Situacija 3: vise kandidata za izbor sudija (dakle, organ sudske vlasti) kontaktiralo me je u proteklih 10 dana sa molbom da im pomognem kroz ostvarivanje kontakta sa visokim zvanicnicima pojedinih ministarstava (dakle, izvrsne vlasti). Tvrde da im je to zivotno vazno za (re)izbor i da drugacije ne mogu da prodju. Nisam prihvatio da im pruzim takvu "pomoc", naravno, posto i dalje zelim da verujem u odvojenost barem ova dva nivoa vlasti. Sa druge strane, zar nije izvrsna vlast na skandalozan nacin sugerisala sudskoj da obustavi izvrsenja po radnim sporovima, ili smo vec to zaboravili? (izvor: http://www.blic.rs/politika.php?id=89534 )

 

Ako ove tri situacije posmatramo uporedno, namece se jasan zakljucak:

- Svi nivoi vlasti potpuno se autisticno i bahato ponasaju, ne vodeci racuna o drzavi i gradjanima, licemerno govoreci jedno, a radeci drugo. Nije li to odlika autoritarnih rezima?

 

- Izvrsna vlast uplivava bez posledica i u druga dva nivoa vlasti. Nije li to odlika autoritarnih rezima?

 

- Nakon ozbiljnih limita po pitanju slobode govora, koji se, na srecu, ne odnose na internet zajednicu (valjda ce amandmanima i nju obuhvatiti), sada ogranicavamo i slobodu okupljanja. Dakle, vlast se plasi bunta i kritike i te dve stvari saseca u korenu. Nije li i ovo odlika autoritarnih rezima?

 

Elem: je li ovaj rezim autoritaran? Usudio bih se, mozda preostro, da kazem da ima odredjene elemente autoritarnosti. Je li autistican? Apsolutno jeste. Zato i postavljam tezu o autoritarnom autizmu, kao vrlo opasnom vidu privremenog poremecaja svesti kojem se mora stati na kraj pod hitno. Kad govorim o stajanju na kraj ovakvom ponasanju, mislim pre svega na ozbiljnu promenu pristupa u vodjenju politike, i kod vlasti, i kod opozicije. Hajde jednom da se orijentisemo ka rezultatima, a ne ka retorici i sankcijama.

 

Na kraju: svaka cast mojim kolegama koji uspevaju da ovakve situacije zabasure i stvore sliku o progresivnoj Srbiji. Meni je sve vise i sve cesce u glavi tada groteskna metafora Vuka Draskovica: "U Srbiji je strah da će sutra biti gore od danas. Današnja Srbija me podseća na pticu iz indijanske mitologije koja leti unazad. Tako je sve bliža devedesetim, a sve dalja od današnjeg vremena". U tom momentu to je bila groteska. Danas je to, na nesrecu, nasa realnost.

 

Zaboravili ste pricu o Ciricu, Homenu i sudovima??? Da, da. Pamcenje u Srba definitivno traje i krace od 6 meseci. Sveti Nikolaj Velimirovic ipak nije bio u pravu. Krace je to, krace.

 
Powered by blog.rs